„Am încredere foarte mare în Victor Ponta, este prietenul meu, este camaradul meu, este colegul meu și are susținerea mea și a partidului din care face parte, totală, în fruntea Guvernului României”, a spus Dragnea, într-o emisiune a postului Antena 3.
Referitor la Codul fiscal, Dragnea a menționat că el și premierul, de comun acord, au cerut ministrului de Finanțe ca, în urma cererii de reexaminare a proiectului, să facă o nouă analiză pentru a vedea dacă îngrijorările președintelui au temei.
„Noi am cerut, și eu și premierul Victor Ponta, cam acum 2-3 săptămâni, de comn acord, ministrului de Finanțe Teodorovici, să luăm în serios solicitarea președintelui României, care probabil că a avut niște elemente care l-au determinat să întoarcă Codul fiscal în Parlament și să facă din nou o analiză, o refundamentare, o prognoză, pentru a vedea dacă îngrijorările președintelui au temei sau dacă în cadrul Ministerului Finanțelor calculele și analizele spun că, așa cum a fost adoptat Codul fiscal în Parlament, poate merge mai departe”, a spus Dragnea.
Președintele interimar al PSD a mai explicat că liderii politici au convenit să aibă loc o discuție tehnică săptămâna trecută, însă decizia finală asupra acestei chestiuni aparține liderilor politici, pentru că este vorba de asumarea unei responsabilități foarte mari.
Dragnea a opinat că este mai bine să fie amânată dezbaterea pe cererea de reexaminare a Codului fiscal trimisă de președinte, „să fim siguri că este o decizie luată în cunoștință de cauză”.
„Premierul a avut o întâlnire cu președintele României, am înțeles, și cu vicepremierul Oprea. S-a discutat despre posibilitatea modificării variantei inițiale. Oricând apare această posibilitate înseamnă că au apărut ceva elemente și atunci am zis că e bine pentru toți, și pentru noi în coalițe, și pentru colegii din Opoziție să ne mai acordăm câteva zile, pentru că nu se întâmplă nimic dacă noi vom avea votul în final săptămâna viitoare, în sesiunea normală, dar, atunci când luăm decizia, să fim siguri că este o decizie luată în cunoștință de cauză”, a declarat Liviu Dragnea.
Liderul PSD a mai spus că, în ședința de luni, a făcut propunerea în acest sens colegilor de coaliție, toți colegii fiind de acord, inclusiv premierul Victor Ponta.
„Am zis că nu strică încă două – trei zile de analiză internă, noi în cadrul coaliției, împreună cu Ministerul de Finanțe, cei din Opoziție, împreună cu specialiștii lor, în așa fel încât, joi, când ne vom întâlni, să avem mult mai multe elemente și atunci, poate, găsim cea mai bună soluție. Poate acest Cod fiscal, așa cum a intrat în Parlament să rămână la fel sau, dacă Guvenul spune că trebuie să modificăm că a apărut alt element, trebuie să mărim salariile, dar cred că trebuie o discuție mult mai așezată”, a mai arătat Dragnea.
Referitor la discuțiile tehnice pe Codul fiscal, Liviu Dragnea a spus că a primit informații contradictorii „și din partea colegilor din Opoziție, și din partea celor din Coaliție care au participat”.
„Eu sunt aproape convins că, joi (la întâlnirea liderilor partidelor n.r.), toți liderii politici care vom participa la acea întâlnire vom avea o soluție, în așa fel încât ea să intre în procedurile parlamentare imediat cum începe sesiunea de la 1 septembrie și în termen foarte scurt să fie aprobată modificarea la Codul fiscal”, a menționat Dragnea.
Președintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a declarat, luni dimineață, la finalul ședinței Coaliției, că PSD cere amânarea dezbaterilor parlamentare privind Codul fiscal și dorește o reuniune a liderilor partidelor parlamentare pentru joi, astfel încât să se ajungă la o decizie politică.
Și președintele UNPR Gabriel Oprea a declarat, luni, întrebat în legătură cu amânarea discuțiilor din Parlament pe Codul fiscal, că este normal ca după întâlnirea tehnică a reprezentanților partidelor să urmeze discuții la nivelul liderilor, arătând că și copreședinții PNL au spus acest lucru.
Inițial, Parlamentul a fost convocat, în perioada 24-26 august, în sesiune parlamentară extraordinară pentru dezbaterea cererii de reexaminare a Codului fiscal, formulată de președintele Klaus Iohannis.
Înaintea sesiunii extraordinare, reprezentanții partidelor parlamentare au avut, joi, discuții tehnice privind Codul fiscal. În urma consultărilor – la care au participat ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici (PSD), Eugen Nicolăescu și Marian Petrache (PNL), Eugen Nicolicea, Haralambie Vochițoiu (UNPR), Iuliu Winkler, Erdei Doloczki Istvan, Alexandru Vegh (UDMR) și Cătălin Beciu (ALDE) – au fost anunțate propunerile ca TVA să scadă în două trepte, de la 24% în prezent, la 20% de la 1 ianuarie 2016 și 19% de la începutul lui 2017 și ca eliminarea supraaccizei la carburanți să fie amânată până la 1 ianuarie 2017.
Președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a anunțat, luni, că sesiunea parlamentară extraordinară referitoare la Codul fiscal se anulează pentru că membrii Comisiei de buget nu au reușit să elaboreze un raport.
„Sesiunea extraordinară nu se va putea ține, vom amâna pentru săptămâna viitoare, când va fi sesiune ordinară, dezbaterea pe marginea sesizării făcute de președintele Klaus Iohannis”, a declarat președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.